Chanel


Nascuta saraca, Coco Chanel a incercat cu disperare sa-si ascunda originile. Adevarul despre primii ei ani de viata este scos la iveala de biografia lui Charles Roux. Pe numele adevarat Gabrielle Bonheur Chanel, celebra stilista s-a nascut la 19 august 1883, la Saumur, oras vestit pentru scoala sa de cavalerie. Este a doua fiica a negustorului de maruntisuri Albert Chanel, si a croitoresei Jeanne Devolle.

Dupa ce mama ei se stinge din viata, la varsta de 33 de ani, Coco, dupa cum o alinta tatal, este incredintata orfelinatului din Obazine (intre 1895-1900). Aceeasi soarta o asteapta si pe sora sa, Julia. Fiindca nu alege calea monahala, cand implineste 18 ani este data in grija calugaritelor de la Moulins, care o invata meseria de croitoreasa. Dupa o scurta experienta de vanzatoare intr-un magazin de galanterie, isi face debutul pe o scena de cafe concert, cu riscul de a fi catalogata femeie usoara. Incearca sa atace sansoneta. In ciuda unei prestatii modeste, devine repede preferata regimentului de cavalerie.

Il cunoaste pe Etienne Balsan – primul barbat din viata ei – un “gentleman” bogat, care o invita sa locuiasca la castelul din Royallieu. Timp de un an invata cateva dintre secretele inaltei societati, care o plictisesc. Are 18 ani si nu se simte in largul sau nicaieri. Incepe sa-si coasa singura rochii si sa-si confectioneze palarii pentru a merge la curse, unde lumea mondena isi etaleaza toaletele. Se face repede remarcata. Dupa ce se desparte de Balsan, pe care, de altfel, nu l-a iubit niciodata, se indragosteste de Arthur Capel, zis “Boy”, un englez cu un trecut misterios. Unii spun ca ar fi fost fiul natural al bancherului Pereire si ca a facut avere din transporturi de carbuni.
Noua ani de zile dureaza legatura cu “Boy”, care, desi o iubeste, se insoara cu o englezoaica vaduva, al carei singur merit este titlul de baron al tatalui. In anul 1919, de Craciun, barbatul vietii ei sfarseste intr-un tragic accident de circulatie. “Am pierdut tot prin pierderea lui Capel”, avea sa spuna Chanel, 50 de ani mai tarziu. “Boy” ii luase in serios veleitatile de creatoare si ii finantase deschiderea primului butic de modista – “Chanel Modes” – pe strada Cambon – la nr. 21, din Paris. Ajutata de el, in anul 1914 isi realizeaza primele modele. Imbraca frumoasele refugiate din Deauville. Elibereaza corpul si creeaza “noua silueta”, care ii va aduce reputatie. Toate femeile isi dau silinta sa fie slabe precum Chanel, care isi taie pletele, pentru ca o “deranjeaza”, si devine prima femeie din lume cu parul scurt.
chanel primavara/vara by Karl Lagerfeld

2 comments

Comments are closed.